Stichting Rijdende School

Stichting Rijdende School verzorgt het onderwijs aan kinderen van circusmedewerkers en kermisexploitanten. Hiervoor hebben wij diverse werkvormen tot onze beschikking.

We hebben scholen, 12 uitschuifbare en 3 smalle vrachtwagenopleggers. Deze worden door de chauffeurs naar de lesplaats gebracht en de school blijft gedurende de lesperiode staan. De leerkracht rijdt iedere dag naar de school toe. Er kunnen maximaal zo’n 20 kinderen in 1 school, maar we werken dan wel met 2 leerkrachten. 12 kinderen is wel het hoogste aantal leerlingen dat je als leerkracht in je eentje aankunt.

Er zijn ook minischolen. Dit zijn wagens die qua formaat tussen een klein vrachtwagentje en een flinke camper inzitten. Deze worden soms door de chauffeurs naar de locatie gebracht waar ze dan weer blijven staan, maar meestal rijdt de leerkracht hier zelf mee naar de lesplaats. Vaak werken we dan de ochtend op de ene lesplaats en rijden we tussen de middag naar de andere. Hier kunnen we met maximaal 4 á 5 kinderen tegelijk in werken.

Daarnaast hebben we ook lesbussen tot onze beschikking. Deze Mercedes Sprinter busjes zijn ingericht als minilokaaltje. We rijden hier ook weer zelf mee naar de lesplaats en hier kun je met hooguit 2 kinderen tegelijk in werken. Met de lesbus blijven we een paar uur tot een dagdeel op 1 plaats.

Een aantal kinderen maakt ook gebruik van gastscholen. Vooral in Limburg hebben wij een groot netwerk van basisscholen die een aantal dagen een of meerdere van onze leerlingen willen opvangen en begeleiden. De leerlingen werken aan hun eigen dagprogramma en de leerling en de gastschool worden een aantal momenten per gastschoolbezoek ondersteund door een leerkracht van de Rijdende School. Het grote voordeel van deze vorm van onderwijs is dat de leerling gedurende een bepaalde periode leeftijdsgenootjes om zich heen heeft en kan meedoen met een vak als gymnastiek.

Tot slot hebben we ook nog afstandsonderwijs. Ook daarin hebben we weer diverse varianten, maar school@home is de meest voorkomende. Dit is vooral voor leerlingen die gedurende het seizoen weinig school tegenkomen. De leerling zit in zijn of haar woonwagen en logt om 9:00 uur in. Het dagprogramma staat dan klaar en wanneer de leerling het werk af heeft, wordt dit gescand en naar de leerkracht gemaild. Via msn of videoconferencing krijgt de leerling instructie, feedback en begeleiding.

Meer zien?
‘Leren op Wielen’, een film over een het leven in en rond de Rijdende School.

‘Afstandsonderwijs op de Rijdende School’, een item gemaakt voor leraar 24.

‘Differentiëren op de Rijdende School’, ook een item gemaakt voor leraar 24.

Geef een reactie

Enter your WordPress.com blog URL


http://.wordpress.com

Proceed

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *